Den vanligste typen diabetes er type 2, som 85–90 % av de rammede får, og det mest alarmerende er at type 2-diabetes nå blir mer vanlig blant den yngre delen av befolkningen – barn og ungdom.

Ved type 2-diabetes er årsaken ofte vektrelatert. Hvis du er slank, er det sannsynlig at kroppen din ikke produserer nok insulin til å konvertere karbohydratene du spiser til energi. Du trenger da kanskje tabletter og/eller insulin for å hjelpe deg med prosessen. Hvis du er overvektig, er det mer sannsynlig at insulinresistens er årsaken. Dette betyr at signaler som får kroppen til å absorbere sukker ikke virker, noe som reduserer effekten av kroppens insulinproduksjon. Ved å redusere vekten og holde seg fysisk aktiv øker insulinfølsomheten, men det kan være behov for tabletter og/eller ekstra insulin gjennom injeksjoner.

Type 2-diabetes påvirker oftere eldre, men i det siste har antallet unge som rammes økt kraftig – da spesielt overvektige personer som er fysisk inaktive. Type 2-diabetes er sterkt forbundet med alvorlig fedme og en viss arvelighet. Mange med type 2-diabetes har høyt blodtrykk og høyt kolesterolnivå, som øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.


Symptomer

Hvis man får type 2-diabetes, er det vanlig at man

  • er trøtt både fysisk og mentalt
  • blir mer tørst
  • tisser oftere

Du kan også få kløe i underlivet og begynne å se dårligere. Symptomene kommer ofte sakte, men noen ganger får du ingen symptomer, og det er vanskeligere å oppdage sykdommen.


Behandling

Det er gode muligheter for å påvirke situasjonen din hvis du har type 2-diabetes.

De to viktigste faktorene i behandlingen av type 2-diabetes er å spise sunt og være fysisk aktiv. På lang sikt kan det likevel til tross for mosjon og sunn mat være nødvendig med medisiner eller til og med insulin for å kontrollere sykdommen. De fleste med diabetes trenger litt medisin for å holde diabetesen under kontroll. Det er viktig å ta medisiner i henhold til instruksjonene som er foreskrevet, siden de er utformet for å hindre fremtidige komplikasjoner.

Hvis du har noen av de vanligste symptomene og mistenker at du har diabetes type 2, kan du kontakte et helsesenter for å ta en blodprøve.