Som diabetiker kan du få problemer med føttene. Det kan påvirke både type 1- og type 2-diabetikere. Derfor bør diabetikere ta godt vare på føttene for å forhindre komplikasjoner. Nedenfor kan du lese mer om tips og råd for å få føtter som fungerer godt når du har diabetes.


Hvordan påvirker diabetes føttene mine?

Komplikasjoner i føttene forbundet med diabetes forårsakes av høyt blodsukker over lang tid. Komplikasjonene er av to forskjellige typer: diabetesneuropati (nerveskade) og karsykdom.

Diabetesneuropati er den vanligste årsaken til tap av følelse i føttene. Det er mest vanlig ved type 2-diabetes. Skader på nervene er forårsaket av utilstrekkelig insulin og høyt blodsukkernivå, som reduserer blodstrømmen i de små blodkarene som forsyner nervene. Relativ oksygenmangel fører til ødelagt nervestruktur og nervefunksjon. Neuropati kan påvirke alle nerver i kroppen, men føttene blir først rammet fordi nervene til føttene er så lange. Hvor raskt neuropatien utvikler seg avhenger av sukkerkontroll, men også av andre faktorer, slik som arvelighet, hvor lenge du har hatt diabetes, alder, røyking, høyt blodtrykk og høye fettverdier i blodet. Også B12-mangel, for mye alkohol og lav metabolisme kan forårsake nerveskader i føttene. Se figur 1 nedenfor.


Sensorisk diabetesneuropati

Denne typen neuropati påvirker sensoriske nerver som overfører signaler fra hud, bein, ledd og muskler til hjernen. Det er den vanligste typen neuropati som gir symptomer, fordi det påvirker følelsen. Endringer forekommer alltid i begge føttene samtidig, og kan begynne med en liten følelse i tærne og deretter ramme hele foten og underbenet. I begynnelsen kan man føle en brennende følelse eller smerte som tannpine, stikkende nåler, svette, varme eller følelse av små elektriske støt. Vanligvis forverres disse symptomene om natten og kan forhindre nattesøvnen. Når du står opp eller går, forbedres eller forsvinner symptomene. Over tid går dette ubehaget over i bortfall av følelser med bomulls- eller sopplignende overflater, og til slutt kan følelsen forsvinne helt. Det er behandling å få hvis du føler smerte. Kontakt lege eller diabetesspesialist for å få råd om du opplever noen av symptomene. Forringet følelse innebærer større risiko for sår og fotskade, noe som ved alvorlig sensorisk neuropati fører til kroniske sår på grunn av dårlig sårheling.

Autonom neuropati i føttene

Denne neuropatien kommer vanligvis først. Føttene slutter å svette, føttene dine blir tørre og håret på føttene forsvinner. Nerver som styrer blodstrømmen i de små karene i huden, samt svette, påvirkes av høyt blodsukker. De som blir rammet føler at foten er kald, men hvis du berører foten, føles det varmt fordi blodstrømmen i de mellomstore karene har økt. Resultatet er oksygenmangel i huden, og at huden blir tørr og følsom for trykk fra en stram sko eller fra søm på strømper. Trykket fra skoen hindrer blodstrømmen ytterligere. I tillegg øker risikoen for hyperhidrose og den tørre huden kan føre til dype sprekker, spesielt rundt hælen, tåballene og storetåen. Dette kan igjen føre til sår. Det har vist seg at tørre føtter med perforeringer (autonom neuropati) er den største risikofaktoren for å sår på føttene.

Se figur 2.


Hvordan skal jeg med diabetes behandle føttene mine?

Undersøk føttene hver dag – se på dem, kjenn på dem. Dette er spesielt viktig hvis du har nedsatt følelse, fordi du ikke alltid er klar over at du har fått et lite sår. Hvis du ser dårlig, spør en pårørende eller annen person om hjelp. Vær oppmerksom på fargeendringer, rødhet og hevelse. Vær oppmerksom på hudskader, endret hudtemperatur, smerte eller ubehag.

Her er noen spesifikke tips:

  • Gå kontinuerlig på fotkontroller
  • Søk behandling for hudfortykkelser og liktorner
  • Undersøk føttene dine daglig for å oppdage eventuelle endringer
  • Søk hjelp hvis du oppdager et problem
  • Bruk riktige sko. Spør legen din om råd.
  • Ikke stol på følelsene dine i føttene hvis du har blitt fortalt at de er svekket
  • Ikke gå barbeint, beskytt alltid føttene dine