Spis deg frisk!
Mange pasienter med diabetes type 2 kan redusere symptomene og skadevirkningene av sykdommen med enkle midler. I noen tilfeller kan du til og med bli helt frisk. Hemmeligheten er noe så enkelt som kosthold og mosjon.
Vi leser ofte om pasienter med diabetes som rammes av følgesykdommer. Nedsatt syn og nedsatt følelse i føttene. Hjerteinfarkt og slag. Til og med infeksjoner som medfører amputasjoner. Men vi leser også om pasienter som endrer livsstil og blir friske igjen.
Tidligere denne måneden fortalte nrk.no om Tore Kjærgård. Han forteller at han ikke har diabetes i dag, men at han hadde det inntil nylig. Han har fått hjelp av ernæringsfysiolog til å legge om livsstilen. Da han begynte, veide han 108 kilo, nå veier han 84. I dag har han ingen diabetesplager, og daglige blodsukkermålinger bekrefter at helsen er som den skal.
Vil ha mer fokus på kosthold og diabetes
Behandling av diabetes type 2 har for mye fokus på medisiner og for lite på mat. Påstanden er ikke vår, men kommer fra forsker og ernæringsfysiolo Kristin Amundsen ved Universitetet i Bergen. I sitt forskningsprosjekt har hun vist at de fleste med diabetes type to som greier å legge om kostholdet, blir friskere av det.
Problemet er at de fleste fastleger kan skrive ut medisin, og de fleste diabetikere kan ta medisinen de har fått resept på. Men det er mye vanskeligere å gjennomføre en livsstilsendring med nytt kosthold og mer aktivitet. Fastlegen kan kanskje sende deg på et introduksjonskurs, men deretter er det opp til deg selv å skape endring.
Det er ikke lett å telle kalorier. Det er ikke lett å lage en helt annen type mat enn du har vokst opp med. Det er ikke lett å stå opp om morgenen og komme seg ut på tur. De aller fleste av oss vil trenge hjelp – mye hjelp – for å få til en slik endring på en god måte.
Resultatet er at mange er unødvendig syke og at unødvendig mange er avhengige av medisiner.
I del to av forskningsprosjektet skal Kristin Amundsen ta inn flere pasienter og forhåpentligvis samle bevis for at denne pasientgruppa trenger en helt annen type behandling i fremtiden.
Drikker mindre øl
Tore Kjærgård forteller til NRK at han spiser mye knekkebrød og havregrøt, og at han helt har kuttet ut lyst brød. Sammen med forskerne har han funnet frem til et opplegg som fungerer godt for ham. Kjærgårds opplegg startet med en streng diett med fokus på vektnedgang, for deretter å fokusere på å finne en ny livsstil som han kan leve godt med over tid.
– Og så må jeg drikke mindre øl, sier han. – Jeg kan fremdeles kose meg med en øl i blant, men mye sjeldnere og mindre enn tidligere.