Publisert 13 mai 2020

Det er viktig å ta godt vare på føttene sine, særlig om du lider av diabetes. Vi vet at enkelte pasienter med diabetes har fått behandling av fotpleiere og fotterapeuter også under corona-stengingen, men mange av oss venter fortsatt på at tilbudet skal åpne og komme i gang igjen. Vi vil derfor minne om de viktigste rådene for sjekk av egne føtter.

Fotvettreglene

Det aller viktigste du gjør, er å se ned på føttene dine, kjenn på dem og vær oppmerksom på dem. God fotpleie trenger ikke være vanskelig, men det er dessverre alt for lett å utsette til en annen dag – og plutselig har det gått en uke eller to. Det viktigste rådet vi kan gi, er derfor å sjekke føttene dine hver dag. Her er de beste tipsene oppsummert i fem enkel punkter:

  1. Gjør tåhev hver dag. Tåhev stimulerer muskulaturen og øker sirkulasjonen i foten din.
  2. Sjekk føttene hver dag. Bruk et speil for å sjekke ordentlig under føttene, særlig om du har nedsatt følelse i føttene (nevropati). Sjekk nøye mellom tærne og se etter forandringer i huden. Har du fuktige føtter over tid, kan du få sopp, noe som igjen gir grobunn for bakterier og infeksjoner.
  3. Ikke skjær i føttene dine. Uansett hvor fortykket hud du har, må du ikke forsøke å skjære bort fortykkelsen selv. Om det tar tid å få time hos fotterapeut, kan du slipe vekk noe av den harde huden med en middels grov fil – hvis du er forsiktig.
  4. Klipp neglene riktig. Det er viktig at du klipper neglene rett over og ikke ned i kantene. Når du klipper neglene ned i kantene, øker du risikoen for sår.
  5. Vær forsiktig med fotbad. Fotbad er deilig, men kan gjøre vondt verre. Om du likevel vil ta et fotbad, må du alltid passe på at temperaturen ikke overstiger 37 grader (vannet skal være kaldere enn kroppstemperaturen din) og at det ikke varer lengre enn 5 minutter. Tørk det forsiktig mellom tærne og lufttørk helt til foten er helt tørr.

Om du oppdager forandringer, sår eller lignende, må du kontakte lege, diabetespoliklinikk eller fotterapeut. Selv om det er strenge regler for smittevern og lang ventetid, vil det alltid være mulig å få en hastetime om du har sår eller andre tilstander som kan utvikle seg i farlig retning.

Det er også viktig å være oppmerksom på fottøyet sitt. Diabetikere har gjerne mindre underhudsfett under føttene, og har derfor mer behov for god støtdemping og avlastning. Vi anbefaler å bruke gode sokker som ikke gir gnagsår, og et godt tips er å bruke dobbeltsokker som sørger for at friksjonen skjer mellom sokkeparene og ikke mellom sokk og fot. Bruk alltid sko når du går på ujevnt eller hardt underlag, og bytt sko jevnlig. En ny sko vil alltid ha bedre støtdemping enn et gammelt og velbrukt eksemplar.

Helsedirektoratet har laget en fin serie med brosjyrer om fotpleie og sårbehandling for deg som har diabetes. Brosjyrene kan bestilles eller lastes ned her.

Lignende artikler