Nyt sommeren i Norge
I år skal alle feriere i Norge på grunn av korona-epidemien og restriksjoner på fritidsreiser utenlands. Fra venner og kjente får vi begeistrede meldinger: Det er deilig å være norsk ... i Norge. Men selv om vi ferierer i hjemlandet, er det noen ting vi må passe på, særlig om vi reiser med diabetes.
Det er trygt å feriere i Norge. Svært mange bruker denne sommeren til å besøke venner og familie, og bor gjerne privat. Andre besøker nye deler av landet og bor på hotell, i rorbu eller i telt. Uansett er det uproblematisk å reise i et land med svært lave smittetall, hvor du alltid forstår språket og hvor helsevesenet er godt utbygd. Likevel er det er par ting jeg vil du skal passe på i sommer.
Drikk vann
Det er ikke like varmt i Norge som et er ved Middelhavet, men det kan likevel bli varmt om sommeren. Sannsynligvis er du også mer i aktivitet enn du pleier. Da må du huske å drikke nok vann eller tilsvarende væske (men unngå for mye alkohol og koffein). Har du diabetes, har du høyere risiko for dehydrering av to grunner. Det ene er at enkelte diabetikere har nedsatt evne til å svette, noe som gjør at de lettere blir for varme. Det andre er at høyt blodsukker kan gjøre at du urinerer oftere. Derfor må du drikke vann jevnlig uten å vente til du kjenner deg tørst.
Mål blodsukkeret
Når du er på reise, er det vanskeligere å ha kontroll på hva du spiser. I tillegg kan sommervarmen påvirke hvor mye insulin du trenger til hvert måltid. Forbrenningen kan også øke i sommervarmen - særlig i kombinasjon med fysisk aktivitet - og dette kan gi økt risiko for føling. Derfor er det ekstra viktig å måle blodsukkeret ofte i sommer. Om du blir varm eller trett, ikke tenk at det kommer av sola eller fjellturen – mål blodsukkeret for sikkerhets skyld.
Pass på utstyret ditt
Når du er på reise, er det viktig å ha god kontroll på insulin, blodsukkermåler og målestrips. Det er ikke sikkert det er like lett å få påfyll som det er hjemme, og insulinet kan ta skade av direkte sollys og høy temperatur når du er på reise og ikke kan oppbevare det mørkt og kjølig slik som hjemme. Bruker du blodsukkersenkende tabletter, kan disse også påvirkes av varme og sollys.
Sørg også for å ha nok batterier til insulinpumpe og annet utstyr som bruker strøm. Pass også på at du ikke svetter for mye nært injeksjonsstedet for pumpesettet, for da kan klisteret løsne. Bruker du pumpe, vil du sikkert koble den fra når du bader. Da må du passe på at du ikke bader for lenge, og at du kobler til pumpen igjen så snart du kommer på land.
Nyt sommeren
Det viktigste er likevel at du nyter ferien så godt du kan. Selv om sol og sommer kan gi noen ekstra utfordringer for diabetesen, vil du også ha svært godt av late dager med hvilepuls og lavt stressnivå. Mange med diabetes forteller at de har mindre plager om sommeren enn resten av året. Og husk: Jo bedre kontroll du har på væskeinntak, blodsukker og insulin, jo lettere er det å nyte sommeren.