Norske forskere kan bremse diabetes type 1 hos barn
Antall barn med diabetes er mangedoblet de siste tiårene. Det kan også se ut til at flere unge får diagnosen jo lenger nord man bor, og dermed havner Norge barn i verdenstoppen når det gjelder diabetesforekomst.
Nå har en gruppe forskere ved Oslo universitetssykehus greid å bremse utviklingen av sykdommen hos en større gruppe barn fra Norge og Danmark.
Diabetes type 1
Ved diabetes type 1 slutter bukspyttkjertelen gradvis å produsere insulin. Sykdommen er alvorlig, med risiko for alvorlige komplikasjoner og for tidlig død. «Vi har funnet enterovirus i bukspyttkjertelen til alle pasientene vi har undersøkt», forklarer professor Knut Dahl-Jørgensen som har ledet denne forskergruppen.
Enterovirus er en relativt vanlig gruppe med virus, særlig hos barn, som ofte forårsaker ulike luftveisinfeksjoner eller omgangssyke.
Tidligere forskningsresultater
Vi har tidligere publisert en artikkel om denne forskningen. I 2023 gjennomførte forskerne en klinisk studie hvor 96 barn i alderen 6-16 år med nyoppdaget diabetes type 1 ble behandlet med to ulike antivirusmedisiner – eller placebo-medisin uten virkestoffer.
«Da så vi at nivået av egenprodusert insulin var signifikant høyere i gruppen som hadde fått medisiner enn i gruppen som hadde fått placebo», forteller Dahl-Jørgensen.
Ingen mirakelkur
«Det er viktig å huske at ingen av deltakerne våre ble friske av behandlingen», understreker phd-kandidat Ida Maria Mynarek. Barna måtte fortsatt ta sine daglige insulindoser, men noen av familiene rapporterte en opplevelse av «en lettere diabetes» enn andre etter å ha mottatt behandlingen.
Funnet har vakt internasjonal oppsikt og resultatene e publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature Medicine. Nå vil forskerne teste ut om behandlingen kan forbedres ytterligere ved å kombinere antivirusmedisiner med betennelseshemmende behandling.
I tillegg ønsker de å teste om behandlingen kan ha en enda større effekt om den kan settes i gang på et tidligere stadium i sykdommen – kanskje allerede under prediabetes.