Forskerne har lenge visst at nøtter er sunt, men betydningen for mennesker med Diabetes Type 2 har hittil vært usikker. Nå viser en større studie at "det nøtter å spise nøtter".

Det er en gruppe amerikanske forskere som har innhentet data fra the National Health and Nutrition Examination Survey (1999-2014). Totalt har de gått gjennom sykdomshistorikken til 35 632 personer med påvist diabetes type 2.

Vesentlig lavere risiko for tidlig død

Forskerne fant raskt ut at diabetes-pasientene som spiste nøtter i stedet for rødt kjøtt, hadde 20 prosent lavere risiko for å dø tidlig, uansett årsak. Effekten av nøtter så også ut til å være lineær, altså at risikoen ble lavere jo mer nøtter man spiste.

Vil du spise mer nøtter, er det mye godt å velge mellom. Foto: Pavel Kalenik/Unsplash

For at effekten skulle være signifkant, måtte man spise minst 100 gram nøtter i uken. Men det er vel ikke noe problem, så mye godt du har å velge blant.

Flere andre studier viser også at nøtter kan ha en positiv effekt for mennesker som lever med diabetes. En annen studie har nylig påvist at inntak av nøtter påvirker flere av diabetes-markørene positivt, både fastende blodsukker, fastende insulin og langtidsblodsukker.

Les mer: Hele forskningsrapporten kan leses i The Journal of Nutrition.

Lignende artikler