Klar sammenheng mellom diabetes og kosthold
Årsaken til at noen utvikler diabetes type 2 er kompleks og sammensatt. Genetikk er en viktig faktor, men også overvekt, fedme, kosthold og fysisk aktivitet spiller en viktig rolle. Nå viser ny forskning at kostholdet trolig spiller en større rolle enn vi tidligere har antatt.
Vi vet at risikoen for å utvikle diabetes type 2 er cirka 40 prosent om én av foreldrene har sykdommen og cirka 80 prosent om begge foreldrene har den. Men dette betyr ikke nødvendigvis at du arver sykdommen gjennom genene. Sannsynligheten er nemlig stor for at du "arver" både kosthold og treningsvaner i oppveksten.
Forskjellen er viktig. Om sykdommen ikke bare skyldes genene, men også livsstilen, betyr det at det er mulig å legge om livsstilen for å unngå å få sykdommen, selv for de som i utgangspunktet er genetisk disponert.
7 av 10 tilfeller
Nå hevder en gruppe amerikanske forskere at dårlig kosthold kan være årsaken til å så mange som 7 av 10 diabetes-tilfeller.
"På globalt nivå estimerte vi at 70 prosent av tilfellene av denne sykdommen skyldes dårlig kosthold," sier førsteforfatter av studien, Meghan O'Hearn, til NRK.
Det er ikke alltid at internasjonale studier er direkte overførbare til norske forhold, men i dette tilfellet har forskerne også inkludert tall fra Norge i studien.
"I 1990 estimerte vi at 64,9 prosent av diabetes-tilfellene i Norge skyldtes dårlig kosthold," forklarer Meghan. "I 2018 hadde dette tallet steget til 75,1 prosent."
Vær forsiktig med rødt kjøtt
I Norge er det først og fremst rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt som får skylden for diabetes type 2, i tillegg til et utilstrekkelig inntak av fullkorn.
I tillegg anbefaler forskerne å spise mindre raffinerte karbohydrater som for eksempel hvit ris eller hvete, og å drikke mindre sukkerholdige drikker som brus eller fruktjuice. Heldigvis finnes det også matvarer som kroppen har godt av å få i seg. I tillegg til fullkornprodukter, gjelder dette belgfrukter, grønnsaker uten stivelse, nøtter og frø.
Undersøkelsen indikerer for øvrig at kostholdet spiller en større rolle hos menn enn hos kvinner. I tillegg fremstår kostholdet som en viktigere faktor hos yngre sammenlignet med eldre, og i byer sammenlignet med i mer landlige områder.
Les mer: Les mer om studien på Tufts Now