Kan du bli slank med fikle-effekten?
Stadig flere nordmenn er overvektige. Overvekt henger sammen med en rekke helseplager og sykdommer, blant annet diabetes. Men hvorfor er det så vanskelig å gå ned i vekt? Om du også synes det er vanskelig å trene mer og spise mindre, bør du lese denne artikkelen!
James Levine er professor i endokrinologi og ernæringsforskning ved den anerkjente Mayo-klinikken. Han har forsket på forbrenning og stoffskifte, og spesielt på den forbrenningen som finner sted uten at vi gjør noe spesielt for det. Han kaller det for NEAT eller non-exercise activity thermogensis. På norsk kaller vi det gjerne for fikle-effekten.
Det er vanskelig å gå ned i vekt
Mange av oss har erfart at det er vanskelig å gå ned i vekt. For det første er det vanskelig å endre vaner for å spise mindre eller sunnere, og det er vanskelig å motivere seg for fysisk trening over tid. Og som om ikke det er nok; selv om vi spiser mindre og trener mer, er det vanskelig å gå ned i vekt og å holde seg der.
Årsaken til at det er vanskelig å gå ned i vekt, er at kroppen motarbeider deg. Vi mennesker er nemlig skapt for overlevelse, og da genene våre ble valgt ut var det viktig å få i seg nok kalorier. Samtidig var mangel på mat – eller vektnedgang – et alvorlig faresignal som satte kroppen i alarmberedskap.
Resultatet er at kroppen din belønner deg når du går opp i vekt og straffer deg når du går ned i vekt, og om du greier å slanke deg, vil kroppen alltid forsøke å gjenopprette den høyeste vekten den har hatt.
I en studie fra King's College i London var det bare én av fem som greide å holde vekta, mens 80 prosent gikk opp igjen innen fem år.
Tenk nytt!
Før vi forteller deg hvor mye nytte du kan ha av å fikle litt mer, må vi komme med en viktig presisering. Det er fortsatt svært viktig å spise sunt, og fysisk aktivitet og trening gjør underverker for kroppen din. Om du er svært overvektig, er det trolig nødvendig med både slanking og trening i tillegg til å fikle. Men for alle oss som er bare lettere eller middels overvektige, kan fikle-effekten være en gunstig måte å komme i gang på.
Om du har lett overvekt (BMI mellom 25 og 30) men ellers god helse, er det viktigste å unngå at du går ytterligere opp i vekt. Det er viktig å spise sunt og å holde seg i aktivitet, og det er veldig fint med fysisk trening om du liker det.
Forbrenning uten trening
Om du ikke kommer i gang med trening, er det et godt alternativ å holde kroppen i bevegelse gjennom dagen. Forskning viser at du ikke bare får glede av de kaloriene du forbrenner mens du går tur, mens du tar trappene i stedet for heisen, mens du danser eller jobber i hagen eller leker med barnebarna ... disse aktivitetene øker også hvileforbrenningen din.
Om du ikke trener hardt, så er det viktig med generell mosjon. Det er fint om du går en tur hver dag, og gjerne så fort at du blir lett andpusten.
Men det vi ser i dag, er at mennesker som "fikler", også øker forbrenningen. Det kan være enkel ting som å sprette med foten, gestikulere når de snakker, stå i stedet for å sitte når de snakker i telefonen, bevege hodet når de lytter til musikk, bla i avisen i stedet for å scrolle på telefonen ... alle disse små tingene har faktisk betydning.
Mye av småspisingen vi gjør er dessuten utløst av kjedsomhet eller stress. Vårt genetiske behov for å bevege oss druknes gjerne av impulsen til å se på TV eller sjekke om det er noe godt i kjøleskapet. Neste gang du kjenner at du er litt rastløs, vurder om det er en spasertur du har lyst på og ikke en bit sjokolade!
Husk å fikle!
James Levine forteller at NEAT representerer alle de kaloriene du forbrenner ved å gjøre helt dagligdagse ting i løpet av en dag. "NEAT er alle kaloriene du forbrenner ved å leve livet ditt", sier Levine, "fra du står opp om morgenen til du legger deg om kvelden – ja til og med alle bevegelsene du gjør mens du sover!"
Mange av oss tilbringer 12 timer hver eneste dag i en stol, enten det er på kontoret eller i stua hjemme. Og så tilbringer vi kanskje 8 timer til i senga.
Fikle eller trene
Men hva er best av å være i jevn aktivitet gjennom hele dagen eller å trene intenst i en kort periode, for eksempel i et helsestudio? Svaret er ikke så åpenbart, ifølge Levine. "Mennesker som trener, kommer til å fortsette å trene, fordi de liker å trene, og for dem er det en del av personligheten", forklarer han.
Men så viser forskning at 80 prosent av oss IKKE trener regelmessig. "Derfor er det viktigste for de fleste av oss ikke hvor ofte vi trener hardt, men hvor mye vi beveger oss resten av dagen", avslutter Levine.