Totalt har omtrent 270 000 nordmenn fått diagnosen diabetes. I tillegg regner vi med at det er et stort antall mennesker som lever med uoppdaget diabetes. Nå har en gruppe forskere tilknyttet HUNT forskningssenter forsøkt å tallfeste hvor mange som lever med diabetes uten å vite om det.

Diabetes er en alvorlig sykdom som kan ha store konsekvenser for helsen til den som er rammet av sykdommen. Dette gjelder særlig om sykdommen ikke er oppdaget, da den som er rammet ikke får riktig medisinering eller hjelp til å regulere blodsukkeret. Tidligere har FHI anslått at rundt 60 000 nordmenn har uoppdaget diabetes.

Basert på målinger av langtidsblodsukker (HbA1c) tra Tromsøundersøkelsen i 2015-2016 og Helseundersøkelsen i Trøndelag i 2017-2019, er det tidligere anslått at andelen av diabetes som ikke er diagnostisert er ca 20 prosent. Det betyr i så fall at drøyt 60 000 mennesker i Norge har uoppdaget diabetes. Andre europeiske studier har beregnet at rundt 22-25 prosent av de som har diabetes, ikke vet om det. Den internasjonale diabetesforeningen anslår at andelen kan være så høy som 41 prosent om vi ser hele Europa under ett, sier lege og forsker Vera Vik Bjarkø ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie på NTNU til forskning.no.

1 av 10 vet ikke om sykdommen

Nå viser en ny undersøkelse at situasjonen for mennesker med diabetes er mye bedre i Norge enn i resten av Europa. Forskerne har sett på data fra 53 000 mennesker og kommet frem til at 1 av 10 – eller rundt 11 prosent av de som har diabetes i Norge – ikke har fått noen diagnose. Dette er bare halvparten så mange som forskerne i andre europeiske land har funnet, og det tyder på at helsevesenet vårt gjør en god jobb.

– Mennesker med udiagnostisert diabetes har dårligere verdier for både BMI, livvidde, blodtrykk, ugunstige fettstoffer (triglyserider) og proteiner som indikerer betennelse i kroppen, sier Bjørn Olav Åsvold til forskning.no. Han er professor ved HUNT Forskningssenter og endokrinolog ved St. Olavs hospital. Om du derimot finner ut at du har diabetes, kan du få riktig behandling og hjelp til å leve sunnere. For mange er det nok til å holde sykdommen i sjakk.

Sjekket 52 856 blodprøver

Forskerne gikk gjennom data fra den stor Helseundersøkelsen i Trøndelag, hvor mer enn 240 000 mennesker har deltatt siden datainnsamlingen startet i 1994. I den nye studien så forskerne på svarene fra de 52 856 deltakerne som var med i den fjerde og foreløpig siste runden med datainnsamling, HUNT4.

Blodprøver viste at rundt seks prosent av deltakerne hadde diabetes, noe forskerne fant ut ved å måle langtidsblodsukkeret. Av disse hadde 9 av 10 (eller 89 prosent) allerede fått diagnosen. Det betyr at 1 av 10 (eller 11 prosent) av de som fikk påvist diabetes, ikke visste om sykdommen selv.

Les mer: Undiagnosed diabetes. Prevalence and cardiovascular risk porfile in a population based study.

Har du diabetes?

Om du er usikker på om du har diabetes, er det noen faresignaler du må være spesielt oppmerksom på:

  • Uforklarlig vektreduksjon
  • Økt tørste
  • Stadig trøtt eller utmattet
  • Stadig behov for å tisse
  • Dårigere syn
  • Langsom tilheling av sår eller betennelser
  • Hyppige infeksjoner

Om du i tillegg er over 45 år, er overvektig og fysisk inaktiv, kan det være lurt å be fastlegen ta en blodprøve for å sjekke om du har diabetes eller ikke. Dette gjelder særlig om du også har en nær slektning med diabetes.

Test deg selv: Er du i faresonen?

Lignende artikler