Frisk nok!
Målet for immunforsvaret er å holde oss friske nok. Ikke for friske, ikke for syke. Frisk nok er faktisk helt perfekt. Det er professor Anne Spurkland som slår et slag for "Frisk nok" i sin nye bok med samme navn.
Boka "Frisk nok" er i utgangspunktet en håndbok i immunforsvar. Pandemien som har endret livene våre de siste årene, har vist hvor viktig immunforsvaret er for mennesker som lever sammen med andre mennesker.
"Frisk nok" er ikke en bok som skal hjelpe deg å utvikle eller perfeksjonere immunforsvaret ditt. Tvert imot, boka er et motsvar til alle disse selvhjelpsbøkene og ukeblad-artiklene som gir oss dårlig samvittighet fordi vi ikke spiser bestemte kosttilskudd eller bestemte matvarer. Budskapet til professoren er nettopp det at det ikke finnes noen "quick fix" for en organisme som er like gammel som livet selv. Om du ser på immunforsvaret fra et evolusjonært ståsted, vil du spare deg for mange unødvendige kostnader til tiltak med tvilsom nytteverdi!
I stedet for å satse alt på spirituelle råd fra Durek og andre sjamaner, anti-inflammatorisk supermat eller nøye tilmålte doser med gurkemeie, viser hun til to gode råd fra forfatter og journalist Michael Pollan:
- "Spis mat. Ikke for mye, og mest planter."
"Ikke spis mat som oldemoren din ikke ville gjenkjent som mat."
Den gyldne middelvei
Selv om boken "Frisk nok" først og fremst handler om immunforsvaret, synes vi tematikken i boken og de gode rådene gir gode leveregler i flere av livets sammenhenger. Ikke minst for oss som har utfordringer med diabetes. Det er bedre å forsøke å være frisk nok og lykkes med det, enn å forsøke å være perfekt og mislykkes.
– Fysisk aktivitet behøver ikke være trening, sier Spurkland. – Det handler om å være bevisst på at man kan ta trappene i stedet for heisen, at man kan gå i stedet for å ta trikken. Og når det gjelder kostholdet, så trenger du ikke kjøpe dyre selvhjelpsbøker når de beste tipsene finnes helt gratis i de norske kostrådene:
- Variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
- God balanse mellom hvor mye energi man får i seg gjennom mat og drikke, og hvor mye man forbruker gjennom aktivitet
- Minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
- Grove kornprodukter hver dag.
- Fisk til middag to til tre ganger i uken.
- Velge magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrense mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
- Magre meieriprodukter som en del av det daglige kostholdet.
- Matoljer, flytende margarin og myk margarin , fremfor hard margarin og smør.
- Velge matvarer med lite salt, og begrense bruken av salt i matlaging og på maten.
- Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
- Velge vann som tørstedrikk.
- Fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.