Antall barn med diabetes øker dramatisk
Antall barn som får diabetes øker dramatisk, og problemet ser ut til å være større jo lenger nord man bor. Dermed er Norge i verdenstoppen på statistikken.
Det blir stadig flere barn med diabetes type 1 over hele verden, og antallet øker også her i Norge. – Å leve med dette er en stor belastning, ikke bare for barna og familiene, men også for helsevesenet, sier overlege og professor Torild Skrivarhaug ved barneavdelingen på Oslo universitetssykehus (OUS) til NTB.
I tiårsperioden 1973-1982 var det hvert år rundt 150 nye tilfeller av Diabetes type 1 blant barn under 15 år. – Tallene kan gå litt opp og ned, men jevnt over har det vært en stigning, sier Skrivarhaug. Det høyeste antallet ble registrert i 2022 hvor hele 512 barn ble nyregistrert med diabetes type 1. Det er mer enn en tredobling siden 70-tallet, og selv når tallene justeres for befolkningsøkning, er utviklingen dramatisk.
Ukjent årsak
Diabetes er en autoimmun sykdom, og forskerne ser økningen i sammenheng med en lignende økning i andre autoimmune sykdommer som cøliaki, multippel sklerose og psoriasis.
Diagnosen er delvis genetisk betinget, men langt fra alle med genetisk disposisjon utvikler sykdommen. Derfor forsøker forskerne å finne ut om det kan være en trigger som utløser den autoimmune responsen som gir diabetes.
Statistikken viser som nevnt at land langt nord har høyere andel diabetes-diagnoser enn land langt sør. Men samtidig ligger både Kuwait og Sicilia høyere enn Norge. Ser vi på diabetes som dødsårsak, er problemet større i fattige land enn i rike land, men det skyldes sannsynligvis tilgang på insulin og gode helsetjenester heller enn hvor mange som har diabetes.
Les mer: Some countries are affected more than others (The Conversation, September 2024)