Publisert 24 februar 2020

De fleste med diabetes får god behandling og lever godt med sykdommen sin. Derfor blir mange overrasket over at diabetes kan ha svært alvorlige komplikasjoner og i verste fall være dødelig. Heldigvis finnes kunnskapsrike hverdagshelter som Anders Strand fra Trøndelag.

Anders Strand er lærling i helsearbeiderfaget på et helse- og omsorgssenter i Melhus, hvor han også tar vakter i en bolig for psykisk utviklingshemmede. En torsdag før jul sjekket han en lukket Facebook-gruppe for mennesker med diabetes. Anders har ikke diabetes selv, men følger med på ulike helserelaterte grupper for å lære. – Jeg skal bli helsefagarbeider og har lyst til å ta sykepleien, sier han til NRK Trøndelag. – Det er mye læring i å høre hva mennesker med diabetes tenker om sykdommen sin.

Denne dagen legger han merke til en melding fra Cato Martin Jacobsen. 58-åringen fikk påvist diabetes type 1 for tre år siden og har en svært ustabil diabetes med sterkt varierende blodsukker. "Jeg målte nå nettopp et fastende blodsukker på 33,4. Hva gjør jeg?" spurte Cato. Det er flere som forsøker å gi gode råd, og til å begynne med svarer Cato godt for seg. Etter hvert går det lengre og lengre tid mellom hvert svar, og det blir stadig flere skrivefeil.

Ringer 113

Anders Strand, som på dette tidspunktet er 18 år, føler at noe er alvorlig galt. Om han skulle kaste seg i bilen, ville det ta 7 timer å kjøre E6 - den strakaste vei'n - fra Melhus og opp til Cato som sitter i Mo i Rana. Han bestemmer seg for å ringe 113 for å be om hjelp, men først leter han opp adressen til Cato.

Anders lurer på hvordan AMK-sentralen vil reagere når han presenterer seg og forklarer hvorfor han ringer. – Har du lest på Facebook at noen kanskje er dårlig? Heldigvis blir han raskt koblet videre til AMK-sentralen for Helgeland, hvor han argumenterer for at det er nødvendig å sende en ambulanse.

Ikke lenge etterpå tramper uniformert ambulansepersonell inn i stua til Cato i Mo i Rana. Han ble kjempeoverrasket og skjønte ikke hvorfor de dukket opp. De målte enda høyere blodverdier enn han hadde målt selv, og han ble raskt sendt til legevakten og deretter videre til sykehus. Der ble det også påvist lungebetennelse, som er ekstra alvorlig sammen med diabetes, skriver diabetes.no.

Kan være livstruende

Cato forteller til diabetes.no at han fikk massive doser insulin, intravenøs antibiotika og flytende paracet. På sykehuset fikk han vite at han ikke hadde vart et døgn til med så høyt blodsukker. Han var nær ved å få ketoacidose (syreforgiftning), noe som kan føre til at pasienten blir bevisstløs og går i koma.

I et innlegg på sin egen Facebook-side skryter Cato av sin gode hjelper fra Trøndelag. – Han fulgte også opp med å ringe meg på sykehuset samme kveld og morgenen etterpå. Og vi andre kan vel bare slutte oss til hyllesten: Mennesker som Anders Strand er ekte hverdagshelter!

Lignende artikler