100 000 briter får kunstig bukspyttkjertel
I fjor meldte NHS at rundt tusen barn og voksne med diabetes type 1 skulle teste en nyutviklet "kunstig bukspyttkjertel". Nå er resultatene så gode at mer enn 100 000 diabetespasienter over hele Storbritannia får tilbud om å være med i undersøkelsen.
Den "kunstige bukspyttkjertelen" er egentlig bare et lukket system som kontinuerlig måler glukosenivået i blodet og som gjennom avanserte algoritmer justerer tilførselen av insulin i sanntid. I tillegg til å eliminere tusenvis av plagsomme stikk i fingeren for blodsukkermålinger, hindrer løsningen både hypoglykemiske og hyperglykemiske anfall som i verste fall kan være dødelige.
Science fiction
"Det høres kanskje ut som science fiction, men løsningen er basert på velkjent teknologi og vel utprøvde løsninger," sier professor og nasjonal spesialrådgiver for diabetes, Partha Kar. "Et system leser av blodsukkernivået og sender fortløpende verdiene til en insulinpumpe som tilfører riktig insulinmengde i sanntid." Det nye er at disse to er koblet sammen til et lukket system, hvor avanserte algoritmer hele tiden kan gjøre justeringer.
Erfaringstall viser at bare en tredjedel av barn som får diabetes type 1 oppnår tilstrekkelig god kontroll med eget blodsukkernivå. Dessuten kan vi beregne at en femåring som får diabetes type 1 kan se frem til 23 000 insulininjeksjoner og 52 000 stikk i fingeren for å måle blodsukkeret før fylte 18 år.
Stor hjelp for foreldrene
Likevel er det ikke bare barnet med diabetes som har glede av HCL-løsningen. Et av barna som har testet ut en kunstig bukspyttkjertel, er seks år gamle Charlotte Abbott-Pierce. Charlottes mor, Ange, har også diabetes, og var derfor i stand til å kjenne igjen symptomene relativt raskt etter at de oppsto.
"Før Charlotte fikk HCL-systemet, måtte min mann og jeg stå opp annenhver time gjennom hele natten for å sjekke blodsukkernivået og ofte sette en insulindose. Av og til måtte vi også stikke i fingeren for å måle blodsukker eller håndtere ketoner etter en for rask økning i blodsukkeret. Dette var utrolig krevende når begge to var i full jobb," forteller Ange.
Nå har de mye bedre kontroll – og et mye bedre familieliv. HCL-systemet overvåker blodsukkeret kontinuerlig, og ofte har insulinpumpen satt i gang uten at foreldrene en gang har fått med seg endringen.
Ruller ut HCL i stor skala
De første testene har vært svært vellykkede. Etter at National Institute for Health and Care Excellence (Nice) har godkjent HCL-løsningen, planlegger National Health Service (NHS) nå å tilby systemet til mer enn 100 000 briter.
Direktør for medisinsk teknologi i Nice, Mark Chapham, forteller at mange som er rammet av diabetes type 1 strever med å håndtere tilstanden sin. "Denne teknologien er per i dag den beste måten å hjelpe denne gruppen å håndtere sykdommen på – mens vi venter på en endelig kur."
Selv om det er kostnadskrevende å tilby såpass avansert medisinsk utstyr til så mange pasienter, venter NHS likevel å spare kostnader som en følge av beslutningen. Det koster også mye å håndtere komplikasjoner og følgesykdommer som slag, nyresvikt, amputasjoner, blindhet og så videre. Dermed håper man at systemet kan spare betydelige kostnader i tillegg til de menneskelige lidelsene.